Beste actieve bewoner/partner van stadsdeel Zuidoost,

 

Gemeente Amsterdam is dit jaar gestart met een buurtbudget voor alle Amsterdammers. Het dagelijks bestuur van Zuidoost heeft besloten dat allen die wonen en/of werken in Zuidoost hun voorkeur voor een bestedingsmodel buurtbudget (vorm waarin het buurtbudget wordt toegepast) mogen aangeven. Er zijn 3 modellen, hierover leest u meer in deze mail.

U weet als geen ander wat nodig is en wat past in uw buurt. We horen dan ook graag welk model úw voorkeur heeft. Dit kan door het invullen van een korte online enquête Buurtbudget Zuidoost.

Achtergrond

In 2019 is de gemeente Amsterdam met een pilot gestart met het buurtbudget in 3 stadsdelen. Het budget is bedoeld voor aanpassingen in de buurt, waarbij bewoners zelf bepalen voor welke projecten zij het budget inzetten. In de stadsdelen Nieuw West, Noord en Zuidoost zijn er in het kader van deze pilot verschillende manieren uitgeprobeerd om dit budget door bewoners te laten verdelen. In Nieuw West is er met een begroot-model gewerkt, in Noord met co-creatie en in Zuidoost met bewonersgroepen (Community-based begroot). Aan de hand van deze pilot zijn de drie modellen beschreven.

De modellen

 • Zuidoost Begroot
  Iedereen mag een plan indienen en iedereen uit de buurt mag op de verschillende plannen stemmen. De plannen met de meeste stemmen worden uitgevoerd.
 • Co-creatie
  Buurtgenoten gaan met elkaar in gesprek om te bepalen aan welke onderwerpen zij het geld willen uitgeven en hoeveel er naar welk onderwerp gaat.
 • Community-based Begroot
  Bewonersorganisaties krijgen het voor het zeggen en maken samen een plan om het geld uit te geven.

Nieuwe ronde voor Zuidoost

Veel mensen zijn nog niet op de hoogte van het buurtbudget of kunnen/willen niet deelnemen. Afgelopen weken en deze week praten we in verschillende buurten met ‘de gewone man’ op straat. Dit is voor ons een kans om op een laagdrempelige manier bewoners hierover te spreken en te bevragen. Uiteraard bereiken we niet iedere bewoner op deze manier. Om die reden hebben we daarnaast een online enquête gemaakt met een korte vragenlijst die we ook in de buurten gebruiken.

Uw input is welkom

We vinden het heel belangrijk om ook van u, actieve bewoners/partners, te horen waar uw voorkeur naar uitgaat. Daarom treft u de link naar de enquête hierbij aan. We verzoeken u vriendelijk de korte vragenlijst in te vullen. Voel u vrij om onderstaande link te delen met uw buren.

Let op, deze vragen lijst is in te vullen tot maandag 28 juni 2021. Link naar de online enquête Buurtbudget Zuidoost

Meer informatie

Dit is nog geen start van het buurtbudget! Aan de hand van de voorkeuren voor de modellen neemt het dagelijks bestuur van Zuidoost een besluit. We weten dan ook wanneer het buurtbudget precies van start gaat. Heeft u vragen/opmerkingen over de modellen of wilt u van gedachte wisselen met de projectleiders over het buurtbudget? Wij zijn te bereiken via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch:

 • Elvira Osmanovic via 06 1928 1563
 • Metin Karatas via 06 8353 1114
 • Romana van Loon via 06 1872 8333