Gaasperdam, 2 september 2021

PERSBERICHT

GFE-inzameling in Gaasperdam van start

Onder het motto ‘Help het klimaat vanuit je keuken’ is gisteren de inzameling van etensresten in Gaasperdam officieel van start gegaan. Samen met buurtbewoner Johnson Adeniyi Adesida heeft stadsdeelbestuurder Zuidoost Jakob Wedemeijer de eerste GFE-cocon in gebruik genomen. Op het Holendrechtplein gaven medewerkers van de Groene Hub, de initiatiefnemer van het project, informatie aan voorbijgangers. Buurtbewoonster Silvia Martis deelde vanuit een mobiele keuken lekkere hapjes uit. De snijdresten verdwenen uiteraard in de GFE-cocon.

Het proefproject is een samenwerking tussen de Groene Hub, de gemeente Amsterdam, afvalbedrijf Meerlanden en de buurtbewoners. In andere Amsterdamse buurten is al ervaring opgedaan met de inzameling van huishoudelijke etensresten, onder andere op IJburg. De kwaliteit van de ingezamelde GFE (Groente-, Fruit- en Etensresten) is opmerkelijk goed. Peter Hoogendijk van de Groene Hub noemt het Gaasperdamse initiatief een onvervalste Donut Deal, wat betekent dat het project zowel een duurzame kant heeft als een sociale kant. Amsterdam is sinds 2019 officieel Donut Stad en deze samenwerking is een van de eerste concrete invullingen van die sociale en duurzame ambitie.

De bijzonderheid in Gaasperdam is dat de Groene Hub als initiatiefnemer buurtbewoners heeft gevonden die een oogje in het zeil willen houden en die hun buren bij de inzameling betrekken. De mensen die mee willen doen en die begrijpen wat er wel (en vooral niet) in de GFE-bak mag, krijgen een pasje waarmee de klep van de cocon geopend kan worden. Op deze manier wordt zoveel mogelijk voorkomen dat er verkeerd afval bij de etensresten komt. Door middel van vergisting met bacteriën wordt van de GFE onder meer groengas en compost van gemaakt en dat is goed voor het klimaat. Groengas vervangt fossiel gas en de compost is beter dan kunstmest. Afvalbedrijf Meerlanden haalt een keer per week de GFE op en verwerkt het.

Jakob Wedemeijer, nu nog stadsdeelbestuurder Zuidoost, wenste de bewoners van Gaasperdam veel succes met het GFE-project. Hij noemde het een mooie mijlpaal in de verduurzaming van de stad en de circulaire economie, die ten goede komt aan de bewoners. Op 15 september wordt Wedemeijer voorgedragen als wethouder Wonen van Amsterdam. Hij volgt Laurens Ivens op die onlangs is afgetreden.

Het gaat om een proefproject van twee jaar. Er worden 20 GFE-cocons in Gaasperdam geplaatst. Voor meer informatie en voor vragen over deelname aan de GFE-inzameling kan men terecht bij de Groene Hub in Gaasperdam: www.groenehub.org of per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor de redactie: Bijgaande foto’s zijn op aanvraag verkrijgbaar in hogere resolutie. Info bij 

Projectleider GFE Peter Hoogendijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 06-28901029.

  • GFE-20210901-1
  • GFE-20210901-2
  • GFE-20210901-3
  • GFE-20210901-4
  • GFE-20210901-5
  • GFE-20210901-6