Holendrecht-Oost ligt ten zuiden van de Gaasperdammerweg en ten westen van het Centraal Park Gaasperdam. Het is een rustige woonbuurt uit 1978/1982 die voornamelijk bestaat uit 1.000 eengezinswoningen met tuinen, waarvan ruim 500 koopwoningen.
De woningen zijn gelegen aan autovrije woonpaden.
Bij Mijndenhof/Mijehof staan twee basisscholen en bij Maldenhof/Mijehof staat een wooncomplex voor senioren. De winkelcentra Holendrecht-West en Reigersbos liggen op loopafstand. Het metrostation Holendrecht en / of Reigersbos is ongeveer 10 - 15 minuten lopen..
Door de buurt loopt het Meibergpad, een primaire fietsroute. In het midden van de wijk ligt een bredere groenstrook die aansluit op het Centraal Park Gaasperdam. In de buurt zijn 11 kinderspeelplaatsen.
In het Centraal Park Gaasperdam bevinden zich recreatieve voorzieningen: tennisbaan, basketbalveld, trapveld en voetbalveld. Daarnaast zijn een kinderboerderij, nutstuintjes en schoolwerktuintjes aanwezig in het park.
Het is een wijk met in de huursector vooral dure eengezinswoningen. Deze zijn gewild blijkens de lange woonduur. Het aantal mutaties is erg laag en wil men in aanmerking komen dan moet men een woonduur hebben opgebouwd van ongeveer 14 jaar. Diverse huurwoningen worden omgezet in koopwoningen.