In vervolg op ons vorige artikel

In Amsterdam zijn nu 700 groeiplaatsen bekend van de Japanse Duizendknoop. Ze staan op de plattegrond maps.amsterdam.nl/duizenknoopp. Als u de plant heeft gezien en die staat niet op deze kaart, dan kunt u dat mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een melding doen op https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/japanse-duizendknoop/

In het Beatrixpark zijn vrijwilligers aan de slag gegaan om 2x per week de plant te lijf te gaan door middel van kortsnoeien, uitgraven en alle wortels verwijderen. De gemeente haalt de planten dan op om ze te vernietigen. Als u de plant in uw tuin hebt, lees dan eerst de flyer op de website van de gemeente (www.amsterdam.nl/duizendknoop) voordat u deze gaat uitgraven.

In Amsterdam gaat een proef beginnen om de plant te bestrijden met de Japanse bladvlo. Eerder is al ge├źxperimenteerd met heet water, vuur en laser, maar dat is erg kostbaar en geen wondermiddel.  Omdat de Japanse bladvlo hier van nature niet thuishoort, moet er uitgebreid onderzoek gedaan worden naar de gevolgen van de verspreiding. Vooralsnog lijkt de vlo alleen ge├»ntersseerd te zijn in de Duizendknoop en laat de andere planten met rust. De proeven zijn tot nu toe in een lab gedaan en men wil nu overgaan met het toepassen van de vlo in het 'wild' met de vraag: "Kan de vlo hier overwinteren en zich vermenigvuldigen?"

De vlo zal ook geen wondermiddel zijn, maar een aanvulling op de al bestaande methoden.

Bron: Het Parool 23-10-2020

Amsterdam september 2020

 

De Japanse duizendknoop is een diepwortelende vaste plant met lange holle stengels van 0,5-3 m lang met zijtakken en 5-12 cm grote bladeren eraan. De plant vormt stevige wortelstokken. Zie ook het NPO programma De kennis van Nu en de podcast Amersfoort wil niet wijken voor agressieve woekerplant. Informatie voor Amsterdam vindt u op de website van Amsterdam met hier ook op de kaart gemelde plaatsen.