DE HOFTUIN: EEN JAAR VERDER. EEN VERSLAG EN UITNODIGING    April 2021

We willen u graag verslag doen van het eerste jaar van “de Hoftuin” en u wellicht daarmee interesseren om eens te komen kijken en wie weet, mee te doen.

Zoals we in ons vorig bericht (zie hierboven) al meldden is de buurttuin bedoeld om samen met elkaar biologisch te tuinieren, elkaar te ontmoeten en iets te creëren dat er ook nog mooi uitziet.
Een combinatie van groenten, kruiden, bloemen en gezelligheid in een gezamenlijke tuin, waaruit alle deelnemers kunnen oogsten.

De start van de tuin

Nadat het stadsdeel een omheind stuk bouwrijpe grond had opgeleverd met wat struiken langs de rand, houtsnipperpaden en een paar betonnen bakken zijn we begin 2020 gestart met een enthousiast groepje dat snel aangroeide tot15 deelnemers. Op 7 maart 2020 was de eerste tuindag. Ook al werd iedereen al heel snel overvallen door de pandemie met het coronavirus, iedereen ging toch enthousiast door, wel met de nodige voorzorgen. De definitieve naam van de tuin werd de Hoftuin,want bedoeld voor de bewoners van de 3 hoven, Maldenhof, Mijehof en Mijndenhof. We zorgden voor een houten kist voor benodigdheden, een mededelingenbord, een kas, bijenhotels, bogen met netten en een groepsapp op Whatsapp waarvan veel gebruik werd gemaakt. De tuin werd verdeeld in vakken voor diverse groenten, fruit, kruiden en bloemen.

Zaaien en droogte

Begonnen werd met het zaaien en planten van groenten en bloemen. Maar toen kwam de hete lente en zomer van 2020 en moesten we elke dag meer dan een uur met gieters water halen uit het naburige riviertje, een flinke klus. Gelukkig konden we na een paar maanden een waterpomp op accu's aanschaffen, waardoor het sproeien veel sneller ging. We merkten door het droge weer toen wel, dat de groep voor zo'n grote tuin krap bemeten was.

Bloei en oogst

De Hoftuin kwam er steeds mooier uit te zien, toen de periode aanbrak, dat we groentes konden oogsten en konden genieten van de borders met bloeiende bloemen. Er kwamen ook steeds meer positieve reacties van voorbijgangers. Dat gaf ons het gevoel, dat na zo'n eerst startjaar best animo is vanuit de buurt om mee te doen.

De opzet van een gezamenlijke tuin in plaats van aparte stukje bleek een schot in de roos. Het maakt een grotere diversiteit mogelijk en stimuleert de onderlinge samenwerking.

Hoe is het nu?

Dit jaar zijn we na een korte winterpauze weer gestart. Eerst met een enquête wat we wilden verbouwen en wat niet meer en wat we nog meer wilden veranderen. Er werd een nieuwe indeling gemaakt, op zolders werd en wordt zaaigoed 'voorgezaaid' om daarna in de tuin uit te zetten. Rond de Hoftuin is een strook grasvrij gemaakt voor bloemen en kruiden. De eerste narcissen, druifjes en andere bolgewassen staan al in bloei. Voor voorbijgangers wordt daarmee de aanblik nog vrolijker en is de opbrengst van deze strook rond de tuin later ook voor hen toegankelijk om zo nu en dan een boeketje te plukken, zolang er genoeg overblijft om naar te kijken natuurlijk.

Onlangs hebben we van het stadsdeel een metalen kist gekregen voor gereedschappen en toebehoren. De oude houten kist is een kast geworden.

Hoe nu verder?Kom eens langs! Nieuwe deelnemers welkom!

We zijn met het stadsdeel in overleg over een betere watervoorziening en afschotting van de perken.

Hopelijk kunnen we binnenkort zonder de beperkende corona-maatregelen werken. Maar wat we nog belangrijker vinden: we zouden zo graag zien, dat de Hoftuin een ontmoetingsplek wordt voor nog meer buurtgenoten.

Kom een keer langs op zaterdagochtend of binnenkort woensdagavond. De tuin ligt in het openbaar groen tussen Maldenhof, Mijehof en de heemtuin, vlakbij het bruggetje naar de tennisbaan.

Als je daarna besluit om mee te doen ben je meer dan welkom. We zijn een groep van alle leeftijden,

In principe hanteren we als regel: wie meedoet oogst mee, los van de mate waarin je betrokken kan zijn. Die vrijheid (geen moeten, geen dwingende afspraken, doen wat in jouw situatie kan) ervaren de deelnemers als één van de sterke en aantrekkelijke kanten van de opzet van deze buurttuin.

Ook al kun je maar een paar uurtjes in de 2 of 3 weken, dan ben je al welkom. Uiteraard kun je het eerst een tijdje uitproberen of het iets voor je is. Bij definitieve deelname vragen we een bescheiden bijdrage van € 20 voor zaaigoed e.d. Je kunt je aanmelden bij Maadey Meuleman, mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zodra de coronaregels het toelaten willen we een kennismakingsdag annex ruilbeurs voor stekjes e.d. organiseren. Plaats en tijdstip worden dan via de Laagbouw bekend gemaakt.

DUS KOM VRIJBLIJVEND LANGS OP ZATERDAGOCHTENDEN MET UW VRAGEN EN MISSCHIEN.....AANMELDING ALS NIEUWE HOFTUIN(I)ER.

Login om te antwoorden