Bericht van Rijkswaterstaat (17 november 2015)
Tijdens de uitvoering van de kabels- en leidingen in 2014 zijn er een aantal wijzigingen geweest van ondergrondse trace’s.
In het gebied liggen dusdanig veel kabels en leidingen onder de grond dat er veel zones zijn waar geen bomen gezet kunnen worden.
Het is vanuit de kabels- en leidingbeheerders namelijk niet toegestaan om boven leidingen bomen te planten i.v.m. wortelgroei waardoor de leidingen kunnen beschadigen maar ook in het kader van de bereikbaarheid.
Het is niet gewenst om (bij wijzigingen in de ondergrondse infra) wederom bomen te moeten kappenHierdoor is het groenplan op sommige locaties aangepast waardoor er minder bomen geplant zijn dan oorspronkelijk gepland was.|
Op een aantal locaties hebben ook bewoners geprotesteerd tegen de aanplant van bomen en zijn er daarom ook een aantal minder gepland.
Rijkswaterstaat zoekt samen met de gemeente Amsterdam (stadsdeel ZO) naar vervangende locaties voor bomen die t.b.v. de kabels- en leidingwerkzaamheden geveld zijn.
Deze bomen dienen in het stadsdeel (liefst in de directe nabijheid van het Bijlmerpleinpad) gecompenseerd te worden.
Er volgende komende jaren nog een aantal compensatieplannen (o.a. 1000 bomenplan) waarin het Bijlmerpleinplan opgenomen zal worden.
Ik heb hier contact over met Hans Kapiteijn van het stadsdeel ZO.
Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,
Met vriendelijke groet, Marcel Floor
Adviseur Omgevingsmanagement SAA Project A9 Gaasperdammerweg