Het Centraal Park Gaasperdam bestaat uit een aantal delen met in elk deel een andere functie. De delen zijn:

  • De school werktuinen met Bloei & Groei;
  • Natuurterrein De Riethoek;
  • Het Adidas spel en sportgebied;
  • De kinderboerderij Brinkie;
  • De nutstuinen.

Natuurterrein De Riethoek is een spannend gebied met hoge en droge delen, waar je zelfs duinplanten kunt tegenkomen, en lage, natte stukken met moerasplanten; zonnige hooilanden met prachtige wilde bloemen, en ook dicht struikgewas waar onder andere veel zangvogels zich verstoppen.

2014-04-03 326

Een deel van het terrein is gelegen op een oude puinstortplaats. Hierop zijn bomen spontaan gaan groeien, hebben mossen en korstmossen hun plekje gevonden, konijnen en zelfs hagedissen hun woningen gemaakt.

In het voorjaar wemelt het in de poeltjes en sloten van de bruine en groene kikkers en watersalamanders. Op het 'natte hooilandje' voelen beschermde planten als rietorchis en moeraswespenorchis zich thuis, evenals de grote boterbloem. Hoewel het terrein omgeven is door woonwijken en een snelweg, flitst de ijsvogel regelmatig als een blauwe schicht over het water. En in de herfst kunt u genieten van de grote hoeveelheden paddestoelen, die bezit hebben genomen van de houtwallen en inmiddels zelf een wal hebben gevormd.

 

riethoek

Geschiedenis
Buurtbewoners die zelf hun natuur in de buurt beheren; natuur in plaats van een aangeharkt parklandschap. Dat was de droom van een van de buurtbewoners in Gaasperdam. Een artikel in de lokale weekkrant leverde vele enthousiaste reacties op: de Ruige Hof was geboren. Na overleg met gemeente en het recreatieschap kreeg de vereniging in 1986 twee terreinen in beheer, de Riethoek en Klarenbeek. De Riethoek had toentertijd nog geen definitieve bestemming. De plannen om nog een autoweg door Zuidoost aan te leggen waren net in de prullenbak verdwenen. Er was wel al een deel van het grondlichaam aangelegd, ook was er allerlei bouwafval gestort. De natuur had het terrein al in bezit genomen. De Ruige Hof legde wandelpaden, bruggetjes, waterpartijen aan en zorgt voor het onderhoud.

Heden ten dagen wordt De Riethoek bedreigd door de nieuwbouwplannen die voor Gaasperdam worden ontwikkeld.

De Riethoek ligt in Gaasperdam, tussen de schoolwerktuinen en kinderboerderij 't Brinkie in. Bewegwijzering vanaf de metrostations Holendrecht en Reigersbos.

Nieuwe vrijwilligers op allerlei terrein zijn van harte welkom. Voor meer informatie: telelefoon 0294-285021 en de website van De Ruige Hof bij de Links.
In Holendrecht-Oost kan contact opgenomen worden met:
Els Trautwein, Mijehof 190, telefoon: 020-6917953
Mary de Graaf, Mijndenhof 165, telefoon: 020-6966089
facebook groep ZON-Zuidoost natuur: https://www.facebook.com/groups/443400665757300/


Dag Kabouterpad.... Hallo Natuurpad!
Na jaren van trouwe dienst gaan de kabouters van de Gaasperdamtuin met pensioen. In ruil daarvoor hebben zij het natuurpad achtergelaten! Sinds 2015 zijn op alle schooltuinen in Amsterdam natuurpaden gerealiseerd, ter vervanging van de bestaande kabouterpaden, berenpaden etc. Deze natuurpaden zijn permanente paden door de borders van de schooltuin, die bewegwijzerd worden door houten palen met pijlen. Onderweg staan soortgelijke palen met symbolen, waarbij opdrachtjes gedaan moeten worden. Afhankelijk van het seizoen kunnen de opdrachten worden aangepast. De natuurpaden zijn speciaal gemaakt voor de jongste leerlingen (groep 1&2 en voor groep 3&4).
Op de Gaasperdamtuin zijn niet voldoende mogelijkheden voor een mooi pad door de borders. Daarom is ervoor gekozen om het pad door de Riethoek te laten lopen, een mooi en uniek natuurgebiedje tegenover de schooltuin, waar leuke en spannende opdrachten liggen te wachten.
Er zijn een lentepad in het voorjaar en een herfstpad in het najaar waarvoor kan worden ingeschreven.

2017 04 12 154000 natuurroute  de Riethoek 2017 04 12 154025 natuurroute  de Riethoek 2017 04 12 154056 natuurroute  de Riethoek 2017 04 12 154207 natuurroute  de Riethoek
2017 04 12 154307 natuurroute  de Riethoek Geïnteresseerd? Ga voor meer informatie en reserveringen naar de Amsterdamse NME-gids, www.nmegids.nl/amsterdam. Of neem contact op met de Gaasperdamtuin via 020 697 80 04.
Liever via de mail, dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
2017 04 12 154314 natuurroute  de Riethoek
2017 04 12 154405 natuurroute  de Riethoek 2017 04 12 154452 natuurroute  de Riethoek 2017 04 12 154452 natuurroute  de Riethoek 2017 04 12 154538 natuurroute  de Riethoek

Natuurlijk tuinieren
Natuurlijk tuinieren komt er op neer dat de natuur kansen krijgt zich te ontwikkelen in de tuinen. Erg belangrijk voor de natuur: de stedelijke omgeving blijkt steeds meer een toevluchtsoord te worden voor de natuur. Vroeger was er ruimte genoeg op de boerderijen met zijn rommelige erven en schuurtjes en het kleinschalige landschap en minder intensieve manier van landbouw. Met veel soorten gaat het niet goed. Vlinders bv. Van de 70 dagvlinders zijn er 18 verdwenen en maar liefst 30 bedreigd in hun bestaan. Daarom is het zo belangrijk dat tuinen ook diervriendelijk worden ingericht. In Holendrecht oost zijn na de ophoging van de hoven nog al wat tuinen ook opgehoogd en veranderd. Maar niet de natuurvriendelijke kant op. Voor en achtertuinen zijn verworden tot in steenwoestijnen. Kikkers, vlinders, egels, vogels hebben hier niets te zoeken. Maar ook voor de mens is het niet erg aangenaam.: een tuin met groen is veel prettiger en spannender om naar te kijken. Hoe leuk is het wel niet met uw kinderen of kleinkinderen een vlinder te bewonderen en om een vogels nu met takjes en strootjes een nest in een struik te zien maken. Of naar de mooie salamandertjes te kijken in de vijver. Iedereen kan zijn tuin tot een natuurparadijsje om toveren. Het hoeft niet veel te kosten en hoeft ook niet veel tijd in te gaan zitten. En het hoeft ook echt niet meteen een jungle te worden.
Maar nu naar de tuintip toptien.

De tips
Tip 1: Geef groen de ruimte in uw tuin.
Maak uitsparingen in het tegelgedeelte door wat tegels eruit te halen. Zet ze op marktplaats. koop van dat geld wat planten en struikjes. Beplanting hoeft u de kop niet te kosten. U kunt ook grote bakken neerzetten. Hoe groter de bak hoe minder water de bak nodig heeft. Vul het met goede grond, zoals cocopeat van Ecostyle, maar ook nu gewoon van Praxis merk te koop. Deze grond droogt veel minder uit, en ook hoeven er geen veengronden voor hoeven te worden afgegraven.

Tip2: zie de natuur als een systeem, heb geduld, leer accepteren en bewonder ook het kleine grut
Wil je vlinders in je tuin , dan kan je een vlinderstruik kopen. Maar bedenk wel dat vlinders uit rupsen komen. Ga dus niet met een gifspuit die beestjes te lijf. Bedenk dat een rupsenplaag over het algemeen door de natuur zelf weer opgelost wordt omdat ook meer vogels komen die de rupsen zullen opeten. Voor slakken geldt dit verhaal ook. Een paar slakken in de tuin kunnen geen kwaad en zijn weer een lekkernij voor vogels en egels. Zijn er planten die toch keer op keer weer worden opgegeten door slakken, dan kunt u natuurlijk ook erover denken: ik zet er eens wat anders in i.p.v. verteerd te worden door de voortdurende frustratie van opgegeten plantjes. . Slakken kunnen er niet veel aan doen: ze houden gewoon van hosta's. En net zoals het leuk is om naar vogels en vlinders te kijken kunt u ook eens naar deze kleinere beestjes kijken. Ook slakken zijn prachtig om te zien!

Tip 3: Gebruik geen gif
Gif in de tuin is heel slecht voor bodemleven, de superkleine beestjes in de grond, maar ook voor wormen, pissebedden en andere nuttige diertjes. Gebruikt u giftige slakkenkorrels dan kunnen ook egels en vogels doodgaan. Natuurlijk zijn er ook ecologisch verantwoorde alternatieven. Zo kunt u voor slakken huismiddeltjes gebruiken als potjes bier ingraven of ecologische korreltjes gebruiken. En om uw tegels mooi te houden kunt u met zand bezemen.

Tip 4: Maak uw tuin niet al te netjes Het zgn winterklaar maken is een ramp voor de natuur in onze tuintjes. Laat staan die planten, niets afknippen of weghalen. Het is best een aardig gezicht de oude bloemhalmen in deze winter vaak zelfs met mooie sneeuwdakjes. In en onder de takken en bladeren leven heel veel beestjes die anders hun huis kwijt zouden raken. Lieveheersbeestjes bijvoorbeeld. Schattige beestjes die ook nog eens kampioen luizenverslinder zijn. Vooral de larven zijn hier goed in: een larf peuzelt zo'n 75 luizen per dag op. Nooit begrepen waarom zo'n moordzuchtig beestje het symbool is van de beweging tegen zinloos geweld Afknippen doet u pas in het voorjaar, ook fijn voor u: lekker in het zonnetje bezig zijn i.p.v. op een koude novemberdag. Maar hark het niet compleet aan, laat wat strootjes en takjes liggen. Maak ook wat rommelhoekjes in de tuin met wat stenen en takken – de egels, padden en vogels zullen u dankbaar zijn. Uw tuin hoeft dus geen Jan de Bouvrie uitstraling te hebben: trouwens zelfs die rommelt soms maar wat aan.

Tip 5: Geen normen en waarden, maar wormen en aarde
Voor de natuurlijke tuinier is aarde heel belangrijk. Deze moet een goede struktuur hebben (niet te compact bv) en genoeg voeding leveren om uw planten gezond te houden. En wees blij met elke worm die u tegenkomt. Deze zijn zeer belangrijk voor een goede grond Hoe krijgt u dit voor elkaar. Geen kunstmest gebruiken.. Wel kunt u af en toe wat natuurlijke meststoffen toedienen. Niet teveel omdat door teveel mest de planten ook te snel kunnen groeien, en dan vatbaar worden voor ziekten.

Tip 6: De juiste plant op de juiste plaats.
Als u een plant die veel zon nodig heeft in de schaduw zet, gaat die het slecht doen en komen er ook vaak luizen e.d. op af. Hou dus rekening met de behoeften van de plant. Maak veel gebruik van vaste planten. Hier hoef je veel minder te doen dan aan eenjarigen. Ook bedekken ze veel meer de bodem, waardoor er minder ondkruid komt. Zet wat struikjes neer en als mogelijk een boom of boompje voor de vogels ook voor nestgelegenheid. Wilde planten in de tuin is niet altijd een goed idee. Sommigen breiden zich veel te sterk uit, en vaak bloeien ze ook niet erg lang. Gekweekte planten passen in een natuurlijke tuin. Zo vroeg in het voorjaar zijn deze planten ook juist heel belangrijk als voedselbron voor de eerste vlinders als citroenvlinder en kleine vos. Hou er wel rekening mee dat gevulde bloemen voor bijen en vlinders niet interessant zijn omdat er geen nectar in de planten zit. Natuurlijk is het wel heel fijn als er wat vogelstruiken met bessen en vlinder en bijenplanten in de tuin komen te staan. Voor de vlinders is het belangrijk dat er ook waardplanten zijn, planten waar rupsen hun eten halen. Heeft u een klein hoekje achteraf zet er dan wat brandnetels neer bv.

Tip 7: Ga de hoogte in
De tuinen zijn niet erg groot hier. Om toch veel groen in de tuin te hebben kan je ook vertikaal gaan tuinieren. Dus de muren en schuttingen benutten. Eenvoudigst is een klimplant of klimstruik Houdt u niet van klimop, er zijn nog vele andere mogelijkheden, zoals winterjasmijn, vuurdoorn, vijgeboom, etc. Trouwens voor egels is het erg prettig om in uw schutting aan de onderzijde een stukje weg te zagen. Zo wordt het leefgebied veel groter. Om uw vuilniscontainer heen kunt u een rekwerkje maken en dit ook door een klimplant zoals klimop laten begroeien. De containers worden zo mooi aan het oog onttrokken!

Tip 8: Verwen uw gasten eens extra
Vogels vinden het zalig als ze ergens een bad kunnen nemen. Dus u zou een waterbak ergens kunnen neerzetten. Een vijver in de tuin is goed voor padden, kikkers en salamanders. U kunt mussenflats ophangen, bijenhotels enz. En in de winter en voorjaar kunt u de vogels natuurlijk wat bijvoeren.

Tip 9: Nog een klein tipje
Sneeuwklokjes, winteraconietjes, krokusjes zijn allemaal leuke verwilderingbolletjes. Het grote voordeel van bollen is dat u veel meer bloei in de tuin heeft. Knip nooit na de bloei de blaadjes eraf, deze zijn nodig voor de bolletjes om voedsel te krijgen om u het volgend jaar weer op bloemetjes te trakteren.

Tip 10: Laatste tip
Hopelijk krijgt u zin in natuurlijk tuinieren en kunt u over een maandje of wat op safari in eigen tuin. Wil u ook iets beteken voor groen in de buurt sluit u dan aan bij werkgroep Holendrecht groen (info Sheila (tel: 6097766) of Els ((tel 6917953) en bij uw eigen lokale natuurvereniging de ruige hof – www.deruigehof.nl. Voor tuinadvies, beplantingsplannen en tuinontwerp kunt u ook bellen naar Els (tel 6917953) .
Els Trautwein ( met dank aan Sheila)

 2010-12-19 812


Bloei & Groei
Verscholen in het groen van Amsterdam Zuidoost, op het terrein van Gaasperdamschooltuin, ligt het kloppend hart van Bloei & Groei.
Op een uitgestrekte stuk grond van 300 m2 kweken vrouwen zij aan zij verse groenten, fruit, kleurige bloemen, en geneeskrachtige kruiden. De oogst zorgt niet alleen voor een portie verrukkelijke verse maaltijden, maar de kruiden en planten zijn ook de natuurlijke ingrediënten voor onze ambachtelijke producten.bloeiengroei

Bloei & Groei heeft sinds 2014 een samenwerking met Gaasperdamschooltuin, de grootste educatieve tuin van Amsterdam. Op deze prachtige locatie staat een grote kas, een kwekerij, een kruidentuin, een kleine beestjestuin, en een bijenkorf. Zie website Bloei & Groei.

Login om te antwoorden