Veilig Wonen in Holendrecht-Oost
Advies en tips om woninginbraak te voorkomen
Elke woninginbraak is er een te veel. Samen met de politie is ons stadsdeel actief met het nemen van preventieve maatregelen.
Naast de inspanningen van de politie wordt ook de medewerking van de bewoners gevraagd.
U kunt het inbrekers namelijk zelf, vaak zonder veel kosten, een stuk moeilijker maken. Denk bijvoorbeeld aan het 's nachts op slot doen van deuren, zorgvuldig omgaan met uw sleutels, ramen dichtdoen terwijl u slaapt of door afspraken te maken met uw buren bijvoorbeeld via een WhastApp groep. Belangrijk is dat de 'zwakke' plekken van uw woning goed beveiligd worden. Deze plekken zijn vooral buitendeuren, ramen, lichtkoepels en dakramen. Meer tips leest u aan het eind van dit artikel.
Doe mee om woninginbraak aan te pakken. Samen geven we inbrekers geen kans!
Rol politie en wat verwacht de politie van u?
Wij vragen u om met uw buren en andere buurtbewoners afspraken te maken. Wat voor afspraken? Heel simpels door op elkaars spullen te letten! Als u weggaat en uw buren houden voor u een oogje in het zeil, hoeft u zich geen zorgen te maken. Mocht er onverhoopt toch wat gebeuren, dan kunnen uw buren direct de politie bellen. Ook als uw buren denken dat er iets niet in de haak is moeten zij bellen! De politie zal dan polshoogte komen nemen. Men hoeft niet bang te zijn om de politie voor niets te bellen. Wij komen liever een paar keer voor niets dan een keer te laat! U kunt ons bereiken op telefoonnummer 0900 8844 of 112. Wilt u liever anoniem een melding doen dan kunt u Meld Misdaad Anoniem bellen: 0800-7000.
Anonieme meldingen worden doorgegeven aan de bevoegde instanties zoals de politie en andere opsporingsdiensten.
Wat mag u van de politie verwachten?
U mag van de politie verwachten dat wij - als er gebeld wordt - zo snel mogelijk ter plaatse komen. Ook mag u van ons verwachten dat we uw zaak serieus behandelen. Als u de politie belt, geef dan duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer door, zodat de politie u aanvullende vragen kan stellen. Ook kunnen we u dan laten weten wat uw melding heeft opgeleverd. Tenslotte wil de politie - samen met u - dat het aantal woninginbraken vermindert. Als u anoniem een melding doet hoeft u natuurlijk uw gegevens niet door te geven.
Advies en tips
Hieronder geven wij u enkele adviezen en tips met aandachtspunten waar u op kunt letten om de kans op woninginbraak te beperken.
Voorkom woninginbraak
De eerste stap om woninginbraak te voorkomen is om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Inbrekers gaan namelijk razendsnel te werk. De statistieken over een inbraak in een woning liegen er niet om:
- Een gemiddelde inbraak duurt 30 seconden.
- Slecht 1 procent van de inbraken vindt plaats door het breken van een ruit.
- Negen van de tien inbraken vallen onder het begrip gelegenheidsinbraak.
TIPS
Het komt er kortom op neer dat de gelegenheid vaak de dief maakt. Onderstaande tips zorgen dat deze gelegenheid al aanzienlijk afneemt.
- Laat geen deuren of ramen - hoe klein dan ook - openstaan. Vergeet daarbij ook de balkondeuren niet.
- Laat geen ladders of gereedschap slingeren. Een inbreker kan hier dankbaar gebruik van maken.
- Een minicontainer (kliko) is een handige opstap. Houd rekening met waar u hem neerzet.
- Een touwtje uit de deur voor de kinderen, een briefje achter het raam of tas aan de voordeur voor bijvoorbeeld de melkboer of leesmapservice nodigt de inbreker uit binnen te komen.
- Laat uw sleutels niet in de sloten steken en berg deze niet op onder de deurmat, de bloempot of andere 'geheime' plaatsen. Inbrekers kennen deze plaatsen namelijk ook!
- Zorg ervoor dat uw huis - als u even weg bent – een bewoonde indruk maakt. Laat eventueel licht branden zodat het huis bewoond lijkt. U kunt een simpele automatische klok aanschaffen. Zorg ervoor dat de gordijnen niet dagen achtereen gesloten blijven.
- Maak afspraken met buren of kennissen om een oogje in het zeil te houden.
- Maak geen labels met uw adres aan uw sleutelbos. Mocht u de sleutels verliezen en een inbreker vindt deze, dan maakt u het hem wel erg gemakkelijk.
- Voorkom dat uw kostbare zaken vanaf de buitenzijde makkelijk te zien zijn.
- Gebruik uw antwoordapparaat niet om familie of kennissen te laten weten dat u met vakantie bent; schakel uw toestel bijvoorbeeld door naar een mobiel nummer.
- Vraag legitimatie aan onbekenden die uw huis in willen.
- Graveer, fotografeer en registreer uw waardevolle goederen. Huur voor waardevolle bezittingen een kluisje bij de bank.
WhatsApp groepen voor een veiliger Holendrecht-Oost
WhatsApp groepen zijn er in vele soorten en maten. Een buurt WhatsApp kan geformeerd worden om allerlei nieuwtjes uit te wisselen of elkaar te waarschuwen bij mogelijk verdachte situaties.
Om zoveel mogelijk deelnemers in een straat mee te krijgen voor een veiliger buurt, wordt geadviseerd de WhatsApp groep zo zakelijk mogelijk te gebruiken. Het moet serieus om veiliheid gaan als er binnen de groep wordt gecorrespondeerd. Je wilt namelijk dat er bij onraad direct wordt gereageerd.
Groepsopbouw
De groepen worden klein gehouden. Een deel van elke straat. Een deel waar je de mensen ontmoet doordat je gebruik maakt van dezelfde parkeerplaats. Er ontstaan dan groepen van zo'n 25 - 35 woningen.
In elke groep kunnen één of twee bewoners zitten die ook in een andere groep vertegenwoordigd zijn, om zo berichten door te kunnen sturen die van belang zijn voor een groter deel van de buurt. Deze bewoners kunnen bijvoorbeeld op elkaars tuin uitkijken of in het verlengde van een straat wonen.
De spelregels
- Er is één beheerder van de groep. Hij of zij is aanspreekpunt voor de leden van de groep en kan mensen aan de groep toevoegen.
- Groepen mogen, vanwege de beheersbaarheid, niet groter zijn dan 100 deelnemers.
Laat aan de wijkagent weten dat de groep bestaat en hoe groot die is. De wijkagent maakt zelf geen onderdeel uit van de groep. De politie komt alleen in actie als er melding is gemaakt bij 112. - Let op het taalgebruik in WhatsApp. Houd mededelingen zakelijk. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten.
Het versturen van foto’s via WhatsApp is alleen toegestaan als dat voor de melding noodzakelijk is of enige meerwaarde heeft. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen heel bruikbaar zijn. Bij voertuigen gaat het om kleur, merk, type en kenteken. - Gebruik de WhatsApp-groep alleen waarvoor het bedoeld is en niet voor onderling contact of privéberichten.
De SAAR-methode
Volg de volgende stappen bij het zien van een verdachte situatie:
Signaleer
Alarmeer 112
App de groep om uw waarneming bekend te maken aan de andere deelnemers.
Doe dat alleen met actuele meldingen. Laat met een WhatsApp-bericht ook aan elkaar weten dat 112 gebeld is.
Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. Op die manier kunt u de plannen van de mogelijke inbreker verstoren.
U kunt bijvoorbeeld vragen of hij/zij naar iemand op zoek is of laten merken dat hij/zij gezien is. Doe dit alleen als u zich veilig voelt. U kunt ook met meerdere personen uit de WhatsApp-groep naar buiten gaan in plaats van alleen.