Ratten [15 maart 2017, Update 2 mei 2019]

Misschien is het nog niet bij alle bewoners van de Laagbouw bekend maar er heerst een rattenplaag in Zuidoost en met name in Holendrecht. Ziet u ratten, in uw huis, tuin of straat, neem dan contact op met de GGD. Zij komen langs en plaatsen bijvoorbeeld lokdoosjes. Telefonisch is de GGD (ma/vr) te bereiken van 10.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 15.00 uur via (020) 555 5600, maar het heeft de voorkeur gebruik te maken van het contactformulier van de GGD. Vanwege de volksgezondheid zijn hieraan geen kosten verbonden. Voor andere dierlijke plagen geldt: Het bestrijden van kakkerlakken, muizen, vlooien, wespen, bedwantsen, papiervisjes, mieren en andere plaagdieren (behalve ratten) is voor rekening van de huurder of woningeigenaar. Alleen in het geval van kakkerlakken en tropische mieren is de woningeigenaar verplicht een bestrijding te laten uitvoeren voor de huurder.

Om het ratten niet al te aantrekkelijk te maken is het bijvoorbeeld van belang

  • de tuin op te ruimen (als er veel rotzooi ligt kunnen ze makkelijk nesten bouwen);
  • klimop te verwijderen of te snoeien (ze klimmen namelijk langs de klimop tot in de dakgoten en komen op die manier huizen binnen);
  • geen eten buiten te laten staan of te strooien (de ratten maken hier dankbaar gebruik van);
  • strooi geen brood of ander voedsel voor de eendjes of vogels dat niet direct helemaal wordt opgegeten.

Een rattenplaag is niet fijn en om die te bestrijden is het van belang dat iedereen samenwerkt; onze tuinen en huizen zijn immers met elkaar verbonden. Het heeft weinig zin om je eigen tuin op te ruimen als je buurman dat niet doet. Dus spreek elkaar aan en overleg met elkaar!

Je kunt voor meer informatie de DDG bellen: 020-555 5600

Zie ook het Verslag informatieavond rattenoverlast Holendrecht 12 mei 2016 ratten ggd